v Urocultura - Clinica Tinos

Se recolteaza prima urina de dimineata, intr-un recipient steril de unica folosinta, numit urocultor, furnizat de laborator. Foarte important pentru calitatea rezultatului obtinut este respectarea modului corect de colectare a urinei:

  • se face toaleta regiunii uro-genitale cu apa si sapun;nu se foloseste prosop pentru uscarea regiunii;
  • se urineaza o cantitate mica in toaleta (este urina contaminata cu germenii microbieni prezenti in mod normal in regiunea distala a uretrei) si apoi se colecteaza urina in urocultor;
  • nu se atinge dopul recipientului de niciun obiect sau de zona urogenitala. Transportul probei de urina la laborator trebuie sa se faca in max 2 ore de la recoltare;
  • daca acest lucru nu este posibil, proba va fi tinuta la +4 grade Celsius. Se recomanda recoltarea urinei pentru urocultura inainte de inceperea tratamentului antibiotic la 48-72 ore de la inceperea terapiei antibacteriene si  dupa 3-5 zile de la terminarea acestuia.

Deoarece eliminarea germenilor microbieni in urina este intermitenta,se recomanda efectuarea a 3 uroculturi succesive chiar daca s-a obtinut un rezultat negativ iar simptomatologia clinica pledeaza pentru infectie urinara de tract urinar inferior.

Recoltarea probei de urina in cazul unui sugar sau a copiilor mici poate fi dificila si de multe ori urina este contaminata bacteriologic din cauza greselilor de recoltare sau transport.Recoltarea se realizeaza in punga urinara pediatrica care este furnizata de laborator. Dupa toaleta prealabila cu apa si sapun a zonei urogenitale a copilului, punga  pediatrica se fixeaza cu ajutorul benzii adezive.Dupa recoltare,probe se transporta la laborator in max 4 ore  evitand contaminarea probei.